Blunts – för marijuanacigarett? Säljs utan laglig varningstext

– Säljer du förpackningar med ”blunts” utan svensk varningstext på gör du dig skyldig till brott enligt tobakslagen!

Suzanne Bengtsson har ännu inte sett någon förpackning med smaksatt papper av tobak för rullning av cigaretter eller cigarrer med korrekt varningstext, trots åtskilliga besök i tobakssäljande affärer.

– Jag har försökt informera via tillsynspersonal så att handlare ska få veta. Vill man sälja blunts-produkter ska man sälja dem med svensk varningstext, som de ska ha. Det är importörens uppgift att se till att förpackningarna får det, framhåller Suzanne, som är tillsynsperson för tobak på länsstyrelsen i Stockholm.

Hon fick upp ögonen för blunts i en tobaksaffär. Bland alla cigarettpapper fanns några med bilder på Bob Marley och cannabisblad. Där fanns också förpackningar med Blunt wrap i sällskap med tobaksplanta.

– Blunt är ett slanguttryck för en marijuanacigarett, förklarar Suzanne, som strax efter att hon uppmärksammat produkten sökte information på internet för att få kunskap om blunt och blunt wraps. Jag fann att det är cigarettpapper gjorda utav tobak. Enligt tobakslagen ska paketen ha varningstext när det är en tobaksprodukt i. (T&M 2010-09-25)

Fakta om Tobak & Mer


Kontaktinformation