Snart dyrt sälja engångständare som inte håller säkerhetskraven

Snart är det dags att upphöra med försäljningen av engångständare som inte är ISO-certifierade och som inte uppfyller EU:s standard vad gäller barnsäkerhet! Från den 11 mars är det förbjudet att sälja tändare som inte är barnsäkra och tändare som är leksaksliknande, så kallade ”novelty lighters”. Brott mot förbudet kan leda till att sanktionsavgift döms ut på lägst 5000 kronor. Maxavgiften är fem miljoner kronor eller tio procent av återförsäljarens totala årsomsättning!

Den 11 mars 2007 infördes förbud mot att tillverka eller importera engångständare som inte klarar kraven. Importörer och grossister har alltså haft ett år på sig att tömma sina lager. Om den enskilde handlaren säljer eventuellt osålda engångständare efter den 11 mars 2008 gör handlaren sig skyldig till brott.

– Vi kommer med anledning av det här att göra marknadskontroller, upplyser juristen Björn Smith, Konsumentverket. Han arbetar med produktsäkerhet med ansvar för ett projekt vad gäller bland annat barnsäkra tändare. (T&M 2008-03-09)

Fakta om Tobak & Mer


Kontaktinformation