– Lätt komiskt med människor som ägnar livet åt att förbjuda

– Det är något fascinerande och lätt komiskt med människor som ägnar sin korta tid på jorden till att stoppa andra människor från att göra saker.

Christopher Snowdon tecknar i sin senaste bok en karaktärsprofil över förbudsivraren. I fem fallstudier ägnar han sig åt att visa hur denna gått tillväga för att för sina syften bland annat förändra uppgifter och utesluta fakta. En studie handlar om svenskt snus.

Boken The Art of Suppression – Pleasure, Panic and Prohibition since 1800 kom ut i oktober i fjor. Utöver studien om svenskt snus finns två fallstudier om alkohol och två om droger. Som titeln anger spänner studierna över 200 år. De inkluderar flera länder, fast särskilt vad som skett i USA och Storbritannien.

– Jag ville se hur substanser, ämnen – alltså ”droger” i modern bemärkelse: narkotika, stimulantia, alkohol och tobak – demoniseras och blir olagliga. Hur går det till? Ännu viktigare, vilka ser till att det sker?

Vad driver ivraren?

Den brittiske historikern, frilansjournalisten och författaren känner inte igen sig som en person som ropar efter förbud. Kanske är han i minoritet i den aspekten?, funderar han.

–Jag är nyfiken på och förbryllad över vad det är som driver dem, säger han. I boken finns några knäppskallar, som man kan förvänta sig. Fast ofta är förbudsivrarna mer välmenande fanatiker som har en mycket stel känsla för vad moral är och en förhöjd känsla av idealism.

Snus mest intressant

Christopher Snowdon är född i North Yorkshire i norra England och har studerat historia vid Lancaster University. Nu bor han med familj i Sussex i södra England.
Han anser att läsare av The Art of Suppression troligen finner kapitlet om förbudet mot snus som det mest intressanta.

– Snus är en svensk rökfri tobaksprodukt som förbjöds av Europeiska unionen enligt försiktighetsprincipen på 1990-talet. Det hade några intressanta, oväntade och oönskade konsekvenser. Varken produkten eller förbudet är väl känt utanför Skandinavien, och jag tror att jag är den förste som skriver om frågan ur alla vinklar.

Diskuterar i teve

Han har talat om snusfrågan på the International Harm Reduction Conference i Liverpool 2010 och i Beirut 2011.

Snowdon är medlem av tankesmedjorna The Institute of Economic Affairs (IEA), och Adam Smith Institute, båda London. Han deltar ofta i brittisk radio och teve för att diskutera sociala och ekonomiska frågor. 2009 publicerades hans första bok Velvet Glove, Iron Fist: A History of Anti-Smoking, En historia om anti-rökning. Den följdes 2010 av The Spirit Level Delusion. 20 februari i år kom hans rapport om neutrala cigarettförpackningar för Adam Smith Institute: Plain Packaging Commercial expression, anti-smoking extremism and the risks of hyper-regulation.

Kapitlet om snus i boken medföljer Tobak&Mer nr 2 som specialbilaga. (T&M 2012-05-12)

Fakta om Tobak & Mer


Kontaktinformation