Nya linjer för snus i Assens

  • Ett uppror uppstår till förmån för att göra snus lagligt inom EU.
  • Det skandinaviska snuset vinner för sina kvaliteter fler användare i USA – och Norge.

– Vi investerar nu i en ny produktionslinje. Det visar att vi ser ljust på framtiden och att det finns plats för AG Snus produkter på marknaden i Sverige – och också i Norge och USA.

Alex Gundersen, administrativ direktör för AG Snus AS i Assens, skrattar lätt. Att som nytt företag ta sig in och få stabilt fäste på den svenska snusmarknaden var en större utmaning än vad som var förväntat vid introduktionen i januari 2011. En efter en av den uppgjorda femårsplanens milstolpar förverkligas. Om än något fördröjt. Bland dessa var en andra produktionslinje.

– Vi har producerat i två skift på första produktionslinjen. Istället för att köra tre skift i den och bli sårbar om något skulle hända med den utvecklar vi nu vår kapacitet i fabriken med en ny linje. I den kan vi följa med och täcka den ökning i efterfrågan som vi haft, särskilt under det senaste året. Den pekar mot en fin utveckling för våra produkter. I slutet av november räknar vi med produktionsstart i den nya linjen.

Bild av EU-snus

Han tror att den tillväxt som den svenska marknaden för snus haft under de senaste åren fortsätter även under kommande år. Att tobaksskatten på snus bli lägre än förvarnat ger stöd åt tillväxten.

– Utvecklingen kommer generellt att vara positiv för snus. Vi tror särskilt på Norge, att det blir en stor tillväxtmarknad. Den trend som funnits under senare år kommer att fortsätta. Inom några få år är snusningen större i Norge än cigarettrökningen. Om man ser utvecklingen med de stora brillorna på, tillägger Alex.

Sett genom samma glas, med risk för att synen måste korrigeras, får han en bild, en förväntan av att det om kanske fem år inom EU börjar föras diskussioner om att göra snus lagligt.

– Det blir när man kommer underfund med att man inte fått cigarettanvändningen att falla och när e-cigaretter kommit in i större del av EU. Då vill man också se snus på marknaden och göra den laglig.

Avundsjuka och uppror

Alex kastar in en brasklapp om att det han säger kan uppfattas som lite väl optimistiskt. Det har dock viss grund.

– Vad vi hör runt omkring så börjar flera som är med i EU att förstå vad de har sagt nej till när de sagt nej till snus. Alltfler börjar sätta sig in i vad snus är och vad det betyder för Sverige och hälsan – och att det medverkat till att de tobaksrelaterade sjukdomarna i Sverige är på så låg nivå.

Han har konstaterat att politiker i Danmark är också mycket uppmärksamma på snusets betydelse för hälsoläget. Vissa är avundsjuka på att man i Sverige har snus och undrar varför man inte kan ha det i Danmark.

– Utifrån detta kan man förvänta ett litet uppror från vissa EU-länder där de framför till EU att det inte kan passa att vi inte kan tillåta en produkt här som bevisligen är mycket bättre för folk att använda och som får folk till att sluta röka cigaretter. (T&M 2014-10-29)

Kontaktinformation