Nytt recept för att undvika tandskador av nikotinfritt

Ett nytt recept är nu under utveckling för att ge Onico vid användning ett neutralt eller basiskt pH-värde. Risken för skador på användares blottade tandhalsar ska härigenom kunna undvikas. Hittills har ett tiotal fall blivit kända där snusare av Swedish Match nikotinfria portionssnus fått skador där rotytor på tänder karierats.

Freddi Lewin, medicinsk expert på Swedish Match division Nordeuropa, framhåller att utvecklingsarbetet av Onico version 2.0 sker förutsättningslöst. Ett nytt nikotinfritt portionssnus under samma namn ska finnas på marknaden så snart som möjligt. Det kan innebära efter sommaren eller senare.

En sak är dock säker. Produkten ska inte längre baseras på majsstärkelse. I majs ingår nämligen fruktos, en sockerart som bidrar till att pH drastiskt sänks i plack, alltså bakteriebeläggningen på tänderna.

Onico har pH 8,0. Sockret bryts ned av bakterier och då sjunker pH-värdet där portionsprillan ligger i munnen. Har snusaren blottade tandhalsar finns ingen skyddande emalj utan prillan kommer i direkt kontakt med dentinet på tandhalsen. Dentinet har ett kritiskt pH på cirka 6,2-6,3, där rotytorna karieras. Tandemaljen är härdigare och påverkas först vid pH på cirka 5,5. (T&M 2008-06-26)

Fakta om Tobak & Mer


Kontaktinformation