Unik svensk portionstuggtobak släpps i Sverige som första land

Parade samman för befruktning genom en tanke vid röjning. Gränspasserande utmaningar för att skapa rätta betingelser så att befruktningsprocessen skulle ge tilltänkt resultat. Efter många akter blev förlossningen lyckad:

  • En unik tuggtobak har kommit till världen. DOS är dess namn.

– DOS är en nyutvecklad produkt som är en tuggtobak i portionspåsform. Dess huvudkomponenter är tobak och tuggummibas i pulverform. Dessutom innehåller den ett antal hjälpämnen. Till exempel smakämnen, ämnen som reglerar pH och ämnen som gör att man får bra pulveregenskaper så att pulvret går att fylla i portionspåsarna, förklarar Per-Gunnar Nilsson, utvecklingschef, Bionicotine AB, Helsingborg.

Ursprungligen fick Frank Svandals huvudägare i Bionicotine AB, idén. Ett omfattande utvecklingsarbete ledde fram till den nya tuggtobaken. Eftersom produkten är en tuggtobak är det fullt möjligt att sälja den även inom EU.

Går visst! Fast hur?

Enkelt uttryckt kan den nya tuggtobaken jämföras med en tuggbar snusportion. Fast bokstavligen formulerad på annat sätt. När laboratoriechefen Robert Ericsson röjde på laboratoriet fick han ett par förpackningar med tuggummibas i pulverform framför ögonen.

– Dessa skulle man kanske kunna använda för att göra tuggtobaken?, undrade jag, berättar Robert.

Svaret var att det visst skulle kunna fungera tillsammans med tobak för att bli en tuggbar produkt. Fast hur?

Varmt och kletigt

– Vi började göra formuleringar och fundera kring produktionen – och det funkade inte. Tuggummi är ju hårt när du tar i det. Stoppar du det i munnen där temperaturen är 37°C blir det mjukt. Så ett tuggummi blir väldigt kletigt om du stoppar det i en portionsförpackningsmaskin där värmen uppgår till som mest 190°C. Det verkade tekniskt omöjligt. Temperaturen i maskinen måste under 40°C.

– Genom ett stort antal försök med tuggummibaser, formuleringar och maskinutvecklingar och en massa ytterligare därtill så funkade det till slut, säger Per-Gunnar glatt.

I månadsskiftet maj/juni ifjol började DOS med 6 mg nikotin så försiktigt lanseras via internethandel i två smaker, Mint samt Citrus/Mentol. Nu lanseras den nya svenska tuggtobaken genom Gajane AB, Järfälla.

– DOS innehåller Absolutely refined tobacco, precis som ART, upplyser Johanna Ericsson, styrelseledamot i Bionicotine AB och VD för ART Factory AB, Helsingborg. I övrigt skiljer sig produkterna mycket åt både ur formulerings och produktionssynpunkt. DOS är en ytterst innovativ produkt och tuggtobak är ju helt annorlunda än snus.

Dyrare, kostar mer

Även om DOS och ART har samma namn på sina smaker skiljer smakerna sig åt. Aromerna är väsentligt annorlunda.

– Det häftiga med DOS är att själv bestämmer hur mycket nikotin du vill ha. Vill du ha mer nikotin tuggar du bara ett slag på produkten.

Tuggtobaken kostar något mer än snuset.

– Den ska bära högre utvecklingskostnader, dyrare råvaror och produktionen är annorlunda. Dessutom är tobaksskatten högre – och produkten är högintressant, försäkrar Johanna Ericsson. (T&M 2013-02-06)

Fakta om Tobak & Mer


Kontaktinformation