Seriösa handlare konkurreras ut - kollegor säljer cig till inköpspris

– Gå med i nätverket mot smuggeltobak! Karl-Erik Nilsson, ägare till Lindahls Tobak i Lund, uppmanar.

– Marknaden blir tuffare och tuffare. Vi som försöker arbeta seriöst blir utkonkurrerade prismässigt. Vi har så kallade kollegor som näst intill säljer tobak, framför allt cigaretter, kring våra inköpspriser.

Tillsammans med tre andra tobakshandlare anknutna till Direkten-kedjan startade Karl-Erik nätverket i våras. Nätverket är öppet för alla återförsäljare av tobaksvaror, oavsett om handlaren tillhör en kedja eller är helt fristående.

– Vår avsikt var – och är – att påverka myndigheterna att ta i med hårdhandskarna så att lagstiftningen ändras. Vi tycker att det är för låga straffsatser med tanke på de pengar som är i omlopp genom smuggel.

Den skärpningen av tobakslagen som gäller från 1 augusti anser han vara ett steg i rätt riktning Försäljningsförbud ett halvår respektive ett halvår i fängelse är de strängaste påföljderna enligt tobakslagen.

– Om detta räcker eller ej, det får framtiden utvisa.

Straffsatserna kan förhoppningsvis ge en tankeställare till de av hans kollegor som av olika anledningar mer eller mindre känner sig tvingade till att sälja smuggel. Karl-Erik tvivlar på om de påföljderna är tillräckliga. (T&M 2010-09-25)

Fakta om Tobak & Mer


Kontaktinformation