Tobaksdistrikt hårdast drabbat när Gustav och Ike drog fram

Orkanerna Gustav och Ike orsakade stor förödelse på Kuba i stort och särskilt i tobaksdistriktet Pinar del Río och på ön Isle of Youth.

Sju personer dödades. 440 000 bostäder skadades, varav över 63 000 fullständigt. Närmare 3,2 miljoner människor togs i skydd för orkanerna. Av dessa evakuerades cirka 500 000 till särskilda uppsamlingsplatser.

Omfattningen av orkanernas framfart med början 30 augusti och slut 9 september var enorm. Myndigheternas sammanfattande uppgifter beskriver skador inom en mångfald områden, häribland på infrastruktur, byggnader och landskap, inberäknat förluster inom lantbruk, till exempel av skördar av sockerrör och djurbesättningar. Allt påverkar och leder till konsekvenser för landets befolkning under svåröverskådlig tid.

När den första orkanen, Gustav, slog till uppmättes vindstötar på upp till 340 kilometer i timmen. Det är den högsta vindhastighet som uppmätts på Kuba och den näst högsta uppmätta på planeten jorden. Värre är en vinterstorm som i april 1934 förflyttade sig med 369,6 kilometer i timmen över Mount Washington, USA. Gustav angrep med sin högsta hastighet bland annat tobaksdistriktet Pinar del Río. Över 8000 av tobaksarbetarnas hus förstördes. Över 3400 torklador tillintetgjordes helt och närmare 1600 skadades. Mer än 800 ton tobak drabbades allvarligt.

I Pinar del Río-området påverkades över 120 100 hus, särskilt i samhällena Los Palacios och San Cristóbal, av vindar och översvämningar som dessa skapade. (T&M 2008-12-10)

Fakta om Tobak & Mer


Kontaktinformation