Patent sökt för ”svidfri” snus och 2-i-1-portion

Med plåster i munnen motverkades allvarliga snusskador med risk för tandlossning samt svidande vid snusning. Nu väntar Bengt-Olof Wiberg på att få sitt patent godkänt av PRV på hur han undanröjde sin tandläkares sluta-snusa-nu-direkt-rekommendation. Redan nu finns ett licensavtal för användning av vad som kanske kan bli snusvärldens senaste stora innovation.

Som en sidoprodukt uppfann han snusets "2-i-1". Alltså två smaker eller egenskaper i samma snusportion.

–Varför ska inte jag som snusare, och många andra med mig, få lite valfrihet? Jag skojade lite hemma och sa att "när man ska pussa sin fru kan man ju vända portionen och ta fram minten".

Lika skrattlysten som vid tanken på testtillfället av 2-i-1-prototypen med hustrun var han inte hos sin tandläkare sommaren 2010. Sedan tonåren, i över 40 år, hade han snusat. Tandläkaren förklarade att en del av Bengt-Olofs tandkött var mycket irriterat och hade börjat dra sig tillbaka, mot tandhalsarna. Han hade dessutom en stor snuslesion, en grop i den något grövre skalan, på slemhinnan. Slemhinnan på denna snusportionernas egen plats var vitaktig och liknade elefanthud.

– Det såg väldigt olustigt ut, säger Bengt-Olof.

Agerade mot värsta domen

Tandläkarens utlåtande var att patienten borde sluta snusa snarast för att inte riskera lokal tandlossning i överkäken i framtiden.

–Det var en av de värsta dagarna i mitt liv. Jag glömde familj och barn. Allting som var trevligt bara föll ihop som ett korthus och jag svettades. Hur ska det här gå till? Det roligaste i livet, det som jag drar på i tio timmar om dagen, ska ryckas bort ifrån mig.

"Domen" accepterades inte. Bengt-Olof bytte plats för snuset – och det möttes som en protest av svidande tandkött. Övriga problem kvarstod. Vad göra?

– Om man får ett sår, det blöder på handen, vad gör du då? Man sätter på ett plåster.

Tänkt blev gjort. Ett Salvequick ur arbetsplatsens Första förbandslåda klipptes till och klistrades fast på ena långsidan av ett portionssnus. Snusportionen placerades i munnen med plåstret mot tandköttet på stället där han hade haft sådana problem. Anordningen kändes stor och obekväm – och gav önskad effekt.

– Svidandet vid snusning försvann omedelbart medan övriga egenskaper som smak, nikotinkick och doft var oförändrade.

Frisk, utan skador

Bengt-Olof plåstrade om många snusportioner för att hålla sitt beroende i schack. Han bytte material till kirurgtejp och hade samtidigt skapat en prototyp för vidare produktutveckling.

– Jag hade inga tankar på att göra något, bara glad att bli av med svidandet.

När Bengt-Olof på årlig kontroll besökte sin tandläkare i oktober 2014 bad han om en undersökning av hela munnens slemhinnor och tandkött.

– –Jag konstaterade då att han inte hade några problem med slemhinnor och tandkött längre. Både slemhinnor och tandkött var helt friska och normala och uppvisade inga skador, intygar Peter Löwgren, leg tandläkare, Lidingö.

Tände själv – och andra

Bengt-Olof har låtit drygt 20 andra snusare i hans närmaste vänskapskrets testa hans påplåstrade snusportion. Även de upplevde samma sensation: en portion som inte sved utan att snusets smak eller andra kvaliteter påverkades. Han kontaktade Start-Up Stockholm och Almi.

– Alla jag talade med blev väldigt entusiastiska. Jag blev skickad till en erfaren innovationsrådgivare med bred kompetens och han tände på det här.

Öppnar för 140 länder

Start-Up Stockholm gav 2013 Bengt-Olof ett första bidrag på 20 000 kronor för att utveckla idén. I juni 2015 fick han sin ansökan enligt Patent Cooperation Treaty om PCT-licens godkänd för patentansökan i dess alla medlemsländer. Kraven här är identiska med de krav som ska uppfyllas för svensk nationell patentansökan. En sådan skickade han in till PRV i mars 2014.

– För att få ett patent godkänt måste alla mina tio patentkrav uppfylla tre kriterier: Nyhetsvärde, industriell tillämpbarhet och uppfinningshöjd. Min innovation har för PCT fått godkänt på alla punkterna. För 140 länder!, säger Bengt-Olof glatt. Inom kort hoppas han att få besked om att ansökan för hans bolags sökta svenska patent beviljats av PRV.

Avtal – som inte svider

Världen torde därmed ligga öppen för en snusportion som inte svider. Kanske blir Swedish Match North Europe AB först med innovationen. Företaget slöt ett icke-exklusivt licensavtal med B-O Wiberg Solutions AB i september.

– Det innebär att jag har full frihet att starta egen tillverkning, sälja icke-exklusiv licens till andra tillverkare eller att sälja hela patentet häri inräknat avtalet med Swedish Match, förklarar Bengt-Olof Wiberg, uppfinnare. (T&M 2016-02-08)

Kontaktinformation