Taxfree-märkta snusdosor begränsar olaglig handel

Snusdosor som säljs på taxfree är exakt lika som de som säljs i en vanlig butik.

– Det är ett jätteproblem. Vi talar om skattebortfall på flera hundra miljoner kronor bara på snus. Det har vi indikationer på.

Johan Falkman anser att en taxfree-märkning av snusdosor skulle leda till att smugglingen minskade. Intresset att handla full ranson av snus på färjor som lägger till på Åland torde klinga av – om målet är att sälja dem vidare i butik på svensk mark.

– Åland tillhör inte EU:s skatteområde och därmed kan du köpa snusdosor obeskattade. Provianteringen av tobak har ökat där, mycket. Vi kan prata om ett punktskattebortfall på 100-200 miljoner kronor. Det är inte bara här det förekommer. Det snurrar en massa snus till Norge, som verkar komma tillbaka till Sverige på olika vägar.

Det obeskattade snuset säljs sedan i butik till samma pris som en korrekt beskattad vara.

– Köper jag ett paket Marlboro cigaretter och får ett taxfreepaket då vet jag att det är något olagligt. Köper jag däremot en dosa General för 45 spänn vet jag inte om handlaren köpt in den av en kriminell gruppering som har åkt båt fram och tillbaka och handlat snus och sedan sålt det vidare billigt. Denna handel ser vi som ett växande problem, betonar Johan Falkman. (T&M 2010-11-03)

Fakta om Tobak & Mer


Kontaktinformation